Cum sa invat programare

Introducere

In acest articol voi expune traseul pe care trebuie sa il urmeze un elev de liceu care isi doreste sa devina programator, sau pe scurt „cum sa invat programare”.

Ce sa invat in clasele 1-8?

In primul rand tin sa precizez ca informatica  este o stiinta exacta, la fel ca matematica sau fizica. Este nevoie de gandire analitica, de logica si de capacitatea de a procesa bucati mari de informatie si de a face legatura intre acestea. Acestea se pot dezvolta inca din copilarie, prin invatarea matematicii in clasele 5-8 invatarea limbajului grafic pentru copii  Scratch. Insa fara invatarea matematicii din gimnaziu, invatarea programarii este foarte dificila, daca nu imposibila.

Ce sa invat in liceu ?

Un prim pas in invatarea informaticii este alegerea unui liceu de profil matematica-informatica. Acest lucru nu este neaparat necesar, dar este foarte util. In astfel de licee se dezvolta capacitatea de analiza de probleme si de rezolvare a acestora. In plus, ai ocazia de a interactiona cu elevi pasionati mai mult sau mai putin de stiinte exacte (sigur se vor gasi cel putin 2-3 colegi pasionati de  informatica si programare).

Pentru a invata bazele programarii, se poate incepe cu un manual de informatica de clasa a 9-a. Acesta te va invata lucruri cum ar fi sa declari o variabila, instructiuni de baza: instrctiunea de atribuire/instructiuni de intrare-iesire/instructiuni conditionale/instructiuni repetitive.

Cum sa invat programare ?

Pentru a incepe sa inveti programare, recomand limbajul C++, desi este vazut de multe persoane ca fiind dificil. Trebuie alternat intre citirea de tutoriale/lectii, intelegerea codului scris de altii si scrierea de cod propriu. Pe scurt, citesc o lectie, inteleg codul din lectia respectiva apoi incerc prin fortele proprii sa scriu/modific propriul cod. De asemenea, este utilila pentru un incepator scrierea din memorie a programelor gata rezolvate.

Un incepator se va lovi de erori in programele pe care le va scrie, din acest motiv fiind foarte importanta perseverenta in programare. Daca un om renunta repede si este superficial, atunci programarea poate ca nu este pentru el. De erori se lovesc si programatorii experimentati. In cazul in care cineva se loveste de o eroare, este utila si cautarea acesteia pe internet/google.

Pentru a face primii pasi in programare, este necesar putin efort, iar daca va doriti ca acesta sa se minimizeze, puteti apela la serviciile mele.

Meditatii la Informatica
Meditatii la informatica

Cum sa invat programare ? Solutia usoara: meditatii la informatica

Eu va pot invata incremental bazele programarii (adica invatam/explicam o notiune pana o stapanim, apoi introducem alte notini pe baza celor invatate). Daca va doriti sa lucrati cu mine, ma gasiti la numarul de telefon 0746.250.303 .

Un alt site al meu este atestatinformatica.com.

Pentru a vizualiza lectiile prezente pe acest site accesati: Lectii informatica online pe site